DUFTEN AV SYRIN. En fantastisk historie.

20121012-211939.jpg

Dette er en av de skjønneste historiene jeg har hørt;

Krigen raste. Den gamle gartneren prøvde å holde det vonde på avstand, der han stelte med plantene sine.
De tok ham om kvelden, og han gjennomgikk en fryktelig tortur nede i fangekjelleren. Han svarte på det de spurte om… Ristet på hodet. Nei, han visste ikke. Kjente ingen. Hadde ikke hørt noe. Til slutt lot de ham være. Men han slapp ikke ut.
Cellen hans var liten og trang, lyset slapp nesten ikke inn. Maten var sparsom, men han takket pent hver gang han fikk noe, og mens han tyngde det tørre, mugne brødet, tenkte han på det skjønneste bakverk og smilte for seg selv, nikket sakte. Han smattet fornøyd når han sluppet Ibsen den utvannede suppen. Det smakte utmerket.
Jo, han hadde tunge stunder. Han savnet hagen sin, plantene, trærne. Luften. Friheten. Fuglesangen. Derfor begynte han å tegne hagen sin på den triste muren. Han brukte fingeren forsiktig, slik at det ikke skulle bli merke, blyant hadde han ikke. Han plasserte rosene midt på. Georginer. Prestekraver. Blåklokker. Åker på åker med sommervekster. Bakerst alle trærne; syrin, sjasmin, Hege og kirsebær. Fulle av dufter. Han hørte fuglene som hekketid og vinden som suste.
Til slutt var alle veggene dekket. Da begynte han forfra igjen. Selv den minste fiol fikk merke kjærligheten fra hans varsomme hender.
Det var om våren de kom, frigjøringssoldatene, og fant ham i kjelleren. En gammel, høflig mann som villig lot seg føre opp trappene og ut i lyset. Ikke utmagret og med tomme øyne, som de andre fangene, men fremdeles med spenst i kroppen. De hjalp ham inn på bussen. Han takket.
– For en merkelig gammel mann, sa brått den ene. Visste du at han hadde sittet der i to år?
– ja, sa den andre, men det merkeligste var likevel duften av syrin i cellen hans.

Kanskje er historien sann, kanskje ikke. Kanskje har den vandret rundt siden 1945 og gledet mennesker. Kanskje den kan glede deg…

20121012-212007.jpg

Reklamer

Stikkord: , , , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: