To choose happiness

20121008-223444.jpg

Det man vet om lykke, er at mye handler om de mest grunnleggende ting: helse, familiesituasjon og relasjoner. Tar man utgangspunkt i Maslows behovespyramide, er det altså ikke sikkert at lykkefølelsen øker i takt med de ulike trinnene i pyramiden..
20121008-222932.jpg
Sonja Lyubomirsky, forfatter av boken The How of Happiness, sin lykkeforskning kan illustreres med en «lykkekake» for å vise hvor lykken kommer fra.

20121008-220027.jpg Halvparten, det største kakestykket, kommer fra vårt genetiske utgangspunkt. Noen er rett og slett født gladere og mer optimistiske enn andre. Det nest største kakestykket består av mentale og atferdsmessige ting, og dekker 40 prosent av kaken. Omstendigheter utgjør det aller minste kakestykket med bare 10 prosent. Det er altså i 40 prosent-stykket ting kan skje. Det gir faktisk et stort handlingsrom til å øve og trene på å være lykkeligere. Vi kan velge hvordan vi forholder oss til ting. Lett er det nødvendigvis ikke, og det kan kreve mye av oss. Men det er mulig å ta et lykkelig valg.

En artikkel fra The Guardian «Five regrets of the dying», som har gått sin seiersgang på nettet den siste tiden, handler om hva folk på dødsleiet angrer på i livet. Dødssyke mennesker delte hvilke fem ting de angret mest på ved livets slutt. Et av punktene gjorde sterkt inntrykk på mange, deriblant meg selv:

Jeg skulle ønske jeg hadde latt meg selv være lykkeligere

Først da livet nesten var over forstod de dødssyke at å være lykkelig var et valg.

Dette er absolutt verdt å tenke over… , og det krever rett og slett mye tankebevissthet å få det til.

20121008-222634.jpg

Reklamer

Stikkord: , ,

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: